Cukrászda

Tradíció és édes varázslat

Életre kelt a régi, kedvelt Hoffer cukrászda

Várkerület 86.

A ház, mint a várfal belső ívének többi épülete 18 században épülhetett, mikor is a soproni vár elvesztette hadászati jelentőségét. A szorgos, okos, leleményes soproni polgárok elkezdték szépen beépíteni a várárok belső oldalát is.

Először vásáros bódékat állítottak fel, azután a telkeket lassanként bővítették. A betemetett várárok helyére raktárakat építettek, emeletes kőházakat emeltek. Kialakult a várkerület nagyjából mai, egységes alakja; emeletes lakóházak, földszinti boltokkal.

Ezt az utat járta be, történetünk mai főszereplője, ez a kecses, keskeny kereskedő ház, a Hoffer cukrászda otthona.

Mai alakját Handler Nándor építésznek köszönheti, aki 1877-ben ,az akkori tulajdonos, Gernitsch Antal és családja számára tervezte ezt a késő reneszánsz ízlésvilágot tükröző kétemeletes lakóházat. Földszintjén cipészműhely, első emeletén lakószobák, a másodikon pedig a mellékhelységek kaptak helyet.

Ha figyelmesen nézed az épületet, rögtön szemedbe tűnik, hogy a homlokzat erőteljes plasztikus rendszere fölfelé erősödik, mintegy elválasztva a szintenként eltérő funkciót.

Változó idők, változó tulajdonosok más-más szerepet szántak a háznak. De már a két világháború között is vanília és kávé illatú kis bolt, a His féle cukrászda édesítette a soproniak hétköznapjait.

Itt inaskodott a harmincas évek végén és tanulta ki a szakma fortélyait Hoffer Ferenc.

Miután felszabadult, feleségével, Lakits Erzsébettel két saját üzletet is nyitottak, melyeket a szocializmus vihara elsodort. Szürke idők, sivár hétköznapok, beszűkült lehetőségek és félelem időszaka volt ez.

De a cukrászmester és Erzsébet asszony nem adták fel. Álmodtak.. álmodtak egy színes , édes világot, melyet sok nehézség árán létre is hoztak és kiváló szakmai tudással, szeretettel és odaadással csaknem halálukig vezettek.

Nevük fogalommá vált. A soproniak hálás szívvel ,örömmel fogadták a sok finomságot, a Rotschild piskótát, a tortákat, a moszkauert, és a messze földön híres fagylaltot.

Azután a cukrászda hosszú időre bezárt, sokáig fodrászüzlet működött a helyén.

De mára helyre állt a világ rendje és újra várja az édesszájú soproniakat a híres család harmadik generációja.

Isten áldása rájuk!

Forrás:

  • Csatkai Endre/ Sopron és környékének műemlékei. Akad.K., 1956
  • Kücsán József/ A Várkerület belső ívének beépítése 1766-1801. S.Sz. 2015/4.307.-336.p.
  • Winkler Gábor/ Sopron építészete a 19. században. Akad.K., 1988 103.o.
  • Tompos Ernő/ Handler Ferdinánd építész és családjának többi építész tagja. Sopron, 1962
  • Pluzsik Tamás/Alma és fája. Soproni Téma, 2016.01.20.
  • Magda emlékei